Obuka za manikira ima za cilj osposobljavanje polaznika da samostalno, kvalitetno i stručno obavljaju poslove u sklopu manikirskog zanimanja: samostalno obavljanje estetskog i medicinskog manikira, nega kože, noktiju rukea, uz primenu adekvatnih preparata i procedura. Obuka traje 2 meseca sa ukupanim fondom od 40 časova.

Predmeti: osnovi struke, tehnologija zanimanja, građa i funkcija kože, praksa.

Sertifikacija – dobijanje diploma

Nakon realizovanog nastavnog plana i završene obuke polaznici polažu završne ispite. Polaznicima koji su položili završni ispit izdaju se uverenja i sertifikati za obavljanje delatnosti za koje su se obučavali, a koje uz opšte i posebne uslove po Zakonu o privatnim preduzetnicima mogu obavljati samostalno i na način predviđen posebnim zakonom za pojedine delatnosti utvrđene Zakonom o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja.

Polaganje za sertifikat

Ukoliko potencijalni kandidati rade na određenim poslovima, a ne poseduju odgovarajuća znanja ili sertifikate, SOU može organizovati proveru znanja programa stručnog osposobljavanja pred odgovarajućom ispitnom komisijom, a uz potvrdu da radnik već radi na tim poslovima najmanje tri meseca. Nakon položenih ispita izdaje se sertifikat da je polaznik osposobljen za samostalno obavljanje delatnosti u struci i zanimanju.